Wat is een Knuffelworkshop?

Een knuffelworkshop is een workshop die gericht is op liefdevolle aanraking. De meeste mensen houden van knuffelen, maar komen er vaak minder aan toe dan ze graag zouden willen. Ook vinden veel mensen het spannend om te knuffelen. Deze workshop biedt hier een uitkomst voor, door een omgeving te scheppen waarin mensen zich veilig voelen om met elkaar te knuffelen. Zowel voor, tijdens als na een knuffelworkshop blijven we uit seksualiteit. In onze ervaring kunnen mensen zich daardoor nog veel verder ontspannen en overgeven, omdat ze weten dat er niets van ze verwacht wordt.

Bij een knuffelworkshop knuffelen we. Dat spreekt voor zich :). Knuffelen is echter niet het enige dat we doen. Wij bieden oefeningen aan, om weer echt contact te maken met jezelf en met anderen. Dat kan een meditatie zijn, alleen of samen dansen, spelen, elkaar ontmoeten, we kunnen veel kanten op en elke workshop is anders. Je bepaalt zelf hoe intens een avond is. Sommige mensen vinden het heerlijk en duiker er diep in, om op een roze wolkje de workshop te beleven. Anderen vinden het wat spannender en doen rustiger aan. Allebei is prima.

Er is tijdens een workshop veel ruimte om liefdevol aan te raken en aangeraakt te worden. We starten altijd met een moment om tot onszelf te komen en alle drukte en stress van het dagelijks leven los te laten. Vanuit daar gaan we via oefeningen contact maken met onszelf en met anderen. Bijvoorbeeld door om beurten elkaars handen te strelen. Als je iets niet wil doen dan hoeft dat niet. We eindigen meestal in een puppy pile, waarbij iedereen door en over elkaar heen ligt. Je bepaalt daarbij zelf hoeveel contact je wil, door in het midden of aan de zijkant te gaan liggen.

Elke knuffelworkshop is anders. De opbouw is hetzelfde, maar de oefeningen die we doen verschillen. Soms ligt de nadruk op dansen, op ontmoeten, op het loslaten van ons denken door geblinddoekt te zijn. We proberen elke workshop een goede mix van oefeningen te vinden die passen bij het moment en de groep. Ook is de groep elke keer anders. De mensen die komen zijn over het algemeen heel warm en staan open voor anderen. De sfeer tijdens workshop is heel hartelijk, het is geen bezwaar om nog niemand te kennen, dat zal snel veranderen.

 

Afspraken tijdens de Knuffelworkshop

Kom op tijd

Wanneer we eenmaal zijn begonnen gaat de deur dicht - sorry! Dit doen we om te zorgen dat er een veilige, comfortabele ruimte ontstaat waarin iedereen weet wat we doen en wat de spelregels zijn.

Wat aan te trekken?

Iets wat comfortabel is en zacht. Niet iets dat sexy is, of pijnlijk wanneer je (tegen iemand aan) ligt. Een pyjama is prima!

Wat mee te nemen?

Er is nooit alcohol bij een Knuffelworkshop. Wij zorgen voor water en thee. Je bent welkom sap mee te nemen en iets lekkers om te delen. Je mag ook altijd een dekentje, kussen of je knuffeldier meenemen! Verder is niets nodig dan jezelf, met alles wat er is, hoe je je ook voelt. Last-minute nervositeit is heel normaal!

Spelregels

 1. Kleding blijft de hele tijd aan
 2. Er is geen seksuele interactie (niet kussen, geen handen onder kleding, geen gerichte genitale aanrakingen)
 3. Je hoeft niemand te knuffelen die je niet wilt knuffelen
 4. Je vraagt altijd toestemming en wacht tot je een verbale JA krijgt voor je iemand aanraakt
 5. Als je een JA voelt op een uitnodiging, zeg dan “JA”. Voel je een NEE? Zeg dan “NEE”
 6. Als je twijfels voelt bij een uitnodiging, zeg dan “NEE”
 7. Je mag altijd van gedachten veranderen en dat aangeven
 8. Je doet oefeningen met wie je dat wilt
 9. Respecteer de afspraken die je hebt binnen je relatie(s) en communiceer met je partner(s)
 10. Wanneer je steun nodig hebt, vraag je hulp aan de facilitator of een assistent
 11. Alle emoties zijn normaal en welkom
 12. Breng geen schade toe aan jezelf, de anderen, de ruimte en het materiaal
 13. Hou de knuffelruimte netjes
 14. Houd ruimte voor elkaar
 15. Vertrouwelijkheid: ​
  • ​Je praat buiten de Knuffelworkshops alleen over je eigen ervaring
  • ​Je noemt geen namen of ervaringen van andere mensen, om zo de veilige ruimte te behouden​​

​Waarom knuffelen?

Door te knuffelen gaan we ons beter en gelukkiger voelen. Hoe dat komt? Mensen zijn sociale wezens. We kunnen een heleboel zelf, maar om ons goed te voelen hebben we ook anderen nodig. Om ons vast te houden, te kriebelen, te aaien, lekker tegen elkaar aan te liggen. Door te knuffelen worden ook stofjes aangemaakt waar we ons goed door gaan voelen. De belangrijkste daarvan is oxytocine, ook wel ‘knuffelhormoon’ genoemd.

Oxytocine zorgt ervoor dat we ons socialer gaan gedragen, ons fijner voelen, stress wegzakt, onze bloeddruk lager wordt en de spijsvertering wordt verbeterd. Veel mensen hebben een leven vol stress. Knuffelen kan een hele goede manier zijn om de ervaren stress te verlagen. De aanmaak van oxytocine versterkt ook de aanmaak van andere stoffen waar je je goed van gaat voelen, zoals serotonine, het ‘gelukshormoon’.

Knuffelen is het liefdevol aanraken en aangeraakt worden. Dat kan in de vorm van een knuffel, maar ook door elkaar te strelen, bij elkaar te liggen, of in veel andere vormen. Knuffelen is in principe een niet-seksuele handeling die met iedereen kan, binnen en buiten een relatie. Praktisch iedereen houdt van knuffelen, al moeten er soms wat muurtjes voor worden afgebroken. Wat als fijn wordt ervaren verschilt van persoon tot persoon, daarom is afstemming ook zo belangrijk.

Door veel te knuffelen versterk je de connecties met mensen om je heen en ervaar je meer verbondenheid. Veel mensen vinden knuffelen spannend, waardoor ze het minder doen dan ze graag zouden willen. Een knuffelworkshop kan helpen om die drempel te overbruggen en meer te leren ontspannen in knuffelen.

 

Mijn certificering bij Knuffelworkshops Nederland en België

Ik ben aangesloten bij Knuffelworkshops in Nederland en België / Cuddle Workshops International. Facilitators aangesloten bij deze organisaties hebben een opleiding gehad en staan onder supervisie om de continue, hoge kwaliteit van onze workshops te behouden. In al onze workshops gelden dezelfde spelregels.

Mocht je toch een klacht of opmerking hebben, dan kun je die (desgewenst anoniem) indienen via onze website.
Je kunt ons vinden via www.knuffelworkshops.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en like onze pagina op Facebook https://www.facebook.com/knuffelworkshop
Vind ook de community in de Facebookgroep Knuffelworkshops https://www.facebook.com/groups/859900580713567